Trivselregler

Vi är måna om att alla medlemmar hos Brf Gamla Sturevägen ska ha en lugn och trygg boendemiljö. I och med att vi är en relativt liten bostadsrättsförening är förutsättningarna extra goda för att skapa en trivsam förening. Dessa ordningsregler har beslutats av styrelsen den 27/9-2015 att gälla tillsvidare. Utöver ordningsregler gäller föreningens stadgar.

Reglerna nedan är uppdelade i underrubriker för att du lätt ska kunna hitta den information du söker. Är du osäker på vad som gäller angående något särskilt eller vill veta mer går det bra att mejla till brfgamlasturevagen@outlook.com

Ansvar för ordningen

Styrelsen uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen och verkställa de beslut som föreningsstämman fattar. I den löpande förvaltningen ingår också ordningsfrågorna.

Detta innebär att styrelsen har ansvaret för att det är ordning och reda både i och utanför huset. Alla är i princip skyldiga att rätta sig efter ordningsreglerna. Att bo i bostadsrätt innebär ett gemensamt ansvar. Som medlem i föreningen har du inte bara rätten till en bostad i föreningens hus utan du har också skyldigheter mot föreningen och övriga medlemmar!

För vem gäller reglerna?

Ordningsreglerna gäller inte bara dig som äger bostadsrätten. Även övriga familjemedlemmar omfattas liksom gäster, inneboende eller hantverkare som utför arbete åt dig i lägenheten. Ordningsreglerna gäller också för hyresgäster som hyr i andra hand. Om föreningen har egna hyresgäster gäller reglerna även för dem.

Vad händer om ordningsreglerna inte följs?

Om ordningsreglerna inte följs kan styrelsen i allvarligare fall ifrågasätta om bostadsrättshavaren ska få bo kvar. Förseelser som är av liten betydelse för föreningen och övriga medlemmar kan inte leda till uppsägning. Innan styrelsen kan agera mot den som bryter mot reglerna måste styrelsen alltid först uppmana medlemmen att följa reglerna. Om medlemmen trots uppmaningen inte följer reglerna kan det bli fråga om uppsägning.

1. Om allmän aktsamhet

  • Tänk på att vara aktsam om och vårda föreningens egendom väl. Kostnader för underhåll och reparationer betalas av alla gemensamt. Om akut skada inträffar i huset ta omgående kontakt med styrelsen. Observera att det här inte gäller det som varje bostadsrättsinnehavare själv ansvarar för, det vill säga det mesta inom lägenhetens väggar. Se ytterligare förtydligande i föreningens stadgar.

2. Om säkerhet

  • Det är förbjudet att blockera trappan, korridorerna eller andra gemensamma utrymmen med cyklar, barnvagnar eller andra stora föremål. Detta är ett brandmyndighetskrav som vi måste följa.

  • Var försiktig med eld. All rökning i gemensamma utrymmen såsom källare, tvättstugor, trapphus och vindar är förbjuden. Din lägenhet ska vara utrustad med brandvarnare som lämnas ut av föreningen. Varje medlem är skyldig att se till att brandvarnaren fungerar och byta batteri när det behövs. Eventuella böter som föreningen drabbas av vid kontroll från myndighet, på grund av att brandvarnaren inte fungerar i någon lägenhet/lokal, kommer att vidarefaktureras till den aktuella medlem som orsakar dessa böter. Mer om brandskada i § 15 i föreningens stadgar.

  • Häng inte blomlådor på balkongens utsida.

  • Se till att dörrar till förråd, cykelrum och övriga gemensamma lokaler är ordentligt stängda/låsta.

3. Om gemensamma kostnader

  • Var sparsam med varmvattenförbrukning och lämna inte vatten rinnande i onödan. Var också sparsam med el i fastighetens gemensamma utrymmen. Byt kranpackning när vatten står och droppar. Kostnader för vatten, fastighetsel och värme betalas av alla bostadsrättsinnehavare gemensamt.

4. Balkonger

  • Se till att balkongdörren är ordentligt stängd för att undvika att vatten tränger in vid kraftig nederbörd och/eller snösmältning.

  • För inglasning av balkong krävs bygglov och tillstånd av föreningen. Föreningen behöver även en kopia av byggnadslovet.

5. Matning av fåglar

  • Matning av fåglar är inte tillåtet inom fastigheten på grund av att matrester riskerar att locka till sig råttor eller andra skadedjur.

6. Tvättstuga

  • Tvättstugorna ska alltid lämnas väl rengjorda och med maskiner och vattenkranar avstängda. Följ de instruktioner som finns uppsatta i tvättstugorna.

  • Kolla igenom fickor innan ni tvättar så att hårspännen och liknande inte följer med i tvätten, detta kan få tvättmaskinerna att gå sönder.

7. Cyklar, mopeder och barnvagnar

  • Cyklar och mopeder ska förvaras i cykelförråden, i det personliga källarförrådet eller i föreningens utvändiga cykelställ. Cyklar får inte ställas nedanför trappan, i korridorerna eller andra gemensamma utrymmen. Detta är ett brandmyndighetskrav som vi måste följa.

  • Barnvagnar ska förvaras i cykelförrådet.

8. Husdjur

  • Innehavare av husdjur är skyldiga att övervaka så att dessa inte stör eller förorenar i fastigheten och inte heller rastas i planteringar på föreningens mark. Plocka upp efter djuren. Inga husdjur får vistas på föreningens gård utan tillsyn/närvaro av ägaren.

9. Störningar

  • För att alla ska trivas är det viktigt att man inte störs av omkringboende. Alla boende är skyldiga att visa hänsyn. Skyldigheten gäller i lägenheten men också i gemensamma utrymmen som till exempel i trappa, korridor och tvättstuga.

  • Reglerna gäller dygnet runt men är extra angelägna att följa från kl. 22 på kvällen till kl. 8 på morgonen.

10. Grillning

  • Grillning är tillåtet på de personliga uteplatserna eller balkongerna men bör ske så långt ut från huset som möjligt så att de andra medlemmarna inte får in röklukt via ventilationen. Följ gärna detta råd också vid rökning då alla lägenheter delar ventilationssystem.

11. Parkering

  • Parkering ska ske på anvisade platser.

12. Förråd

  • Förråden ska hållas låsta.

  • I förråden får ej brandfarliga vätskor förvaras.

  • I förrådsgångarna får inget placeras eftersom dessa är utrymningsvägar.

13. Sophantering

  • Påsar med hushållssopor tillsluts noga.

  • Det är inte tillåtet att ha hushållssopor stående utanför lägenhetsdörr.

  • Släng endast hushållssopor i föreningens sopbehållare. Föreningen kan få böter om annat slängs där och dessa betalas gemensamt.

  • Närmaste återvinningsstation finns vid busstationen Drottningvägen (riktning mot Ropsten). Närmaste återvinningsstation där det finns möjlighet att också lämna grovsopor finns i Stockby på Lidingö.

14. Andrahandsuthyrning

  • Upplåtelse i andra hand kräver styrelsens samtycke. Begäran om samtycke ska vara skriftlig och ska innehålla skälet för begäran, tidsperiod och vem som ska hyra lägenheten. Om uthyrningen ska förlängas krävs en ny begäran. Se även § 13 i föreningens stadgar angående avgift för andrahandsuthyrning.

15. Lägenhetsunderhåll

  • Bostadsrättsinnehavare ansvarar för att underhålla lägenheten. Vad som ingår i lägenheten och som ska underhållas framgår av föreningens stadgar, se § 15.

  • Det är särskilt viktigt att du har uppsikt över lägenhetens våtutrymmen. Läckageskador kostar mycket pengar och leder i allmänhet till stort obehag för den som drabbas.

16. Förändringar i lägenheten

  • Mindre förändringar får göras i lägenheten. Du får till exempel lägga nya golv, sätta upp nya skåp eller byta ut vitvaror i köket. Mer omfattande förändringar kräver däremot styrelsens tillstånd, till exempel om du vill ta ner en vägg eller dra nya rör i kök och badrum, se § 16 i föreningens stadgar. Ibland kan det också behövas bygganmälan för att utföra vissa åtgärder i lägenheten. Kontakta alltid styrelsen innan du sätter igång! Tänk också på att ta hänsyn till dina grannar när du utför bullerstörande arbete i lägenheten. Inga störande byggnadsarbeten får ske efter kl. 20 på kvällen eller före kl. 9 på morgonen.

17. Om du tänker flytta

  • Fråga styrelsen vilka rutiner som gäller vid överlåtelse. Tänk på att den som övertar din lägenhet också ska godkännas som medlem i föreningen innan inflyttning får äga rum. Ta därför reda på vad som krävs för att få medlemskap. Tillsammans med en ansökan om medlemskap ska även ett exemplar av överlåtelseavtalet lämnas till styrelsen. Mer info § 3 i föreningens stadgar.